Udostępnij na Facebook Białko jest składnikiem odżywczym, który ma ogromne znaczenie w kontekście wydolności sportowców. Wśród specjalistów i samych zawodników utarło się przekonanie, że dorosła osoba, intensywnie uprawiająca dowolną aktywność ruchową, potrzebuje białka w ilości większej niż rekomendowane dzienne zapotrzebowanie dla ogółu populacji. Prowadzone obecnie badania potwierdzają te wnioski. Z jakiego powodu białko jest istotne dla osób aktywnych ruchowo? Zalecane dzienne spożycie białka w ilości 0,75 grama na kilogram masy ciała jest niewystarczające dla osób aktywnie uprawiających sport, ponieważ ich organizm poddany intensywnemu wysiłkowi zużywa znacznie więcej tego składnika do produkcji energii, niż organizm przeciętnego człowieka. W związku z tym konieczne jest uzupełnianie białka zarówno podczas treningu, jak i bezpośrednio po jego zakończeniu. Jego ilość w diecie sportowców zależy przede wszystkim od intensywności oraz długości ćwiczeń. W treningu stricte wytrzymałościowym jest konieczne dostarczenie organizmowi dodatkowego białka głównie w celu naprawy tkanek mięśniowych. Dzienne zapotrzebowanie wynosi tutaj ok. 1,2-1,5 g/kg masy ciała. Z kolei osoby uprawiające trening siłowy potrzebują jeszcze więcej tego składnika, aby nie utracić pożądanej muskulatury – optymalna ilość to 1,4-1,8 g/kg masy ciała. Najlepszym źródłem białka są oczywiście naturalne produkty, takie jak mięso (wołowina, drób, indyk), ryby (np. makrela, tuńczyk), nabiał (twaróg, serek wiejski, chude mleko, jogurt naturalny), rośliny strączkowe (orzechy, fasola, soczewica itp.), a także soja. Dodatkowo wielu sportowców kupuje specjalne odżywki białkowe, służące do uzupełnienia braków w diecie. Komentarze
Czy warto kupować preparaty na przeziębienie przez internet? Ewidentnie bardzo łatwo można zaobserwować, że coraz więcej osób wykonuje rozmaite zakupy drogą internetową. …