Udostępnij na Facebook Jest wiele elementów, które wpływają na odpowiedni smak i zapach herbaty. Czynnikami, które najbardziej jej szkodzą jest nadmiar wilgoci jak również sąsiedztwo silnych zapachów. Łatwość wchłaniania wody sprawia, że w nieszczelnym opakowaniu, herbata dłużej przechowywana zacznie po prostu pleśnieć. Podobnie jest z mocnymi zapachami. Silny aromat kawy czy ziół zostanie wchłonięty przez herbatę, która straci swoje walory zapachowe i smakowe. Dotyczy to również zapachu samego opakowania, nie powinno ono mieć żadnego własnego zapachu. Niekorzystny jest również zbyt częsty i długi dostęp powietrza do herbaty. Herbata często „wietrzona” oddaje swój aromat i traci swoje właściwości. Dlatego opakowania używane na co dzień powinny być raczej małe. Jeśli mamy większy zapas, warto rozdzielić go na kilka porcji, ponieważ ciągłe otwieranie i zamykanie sprawi, że nasza herbata szybko wywietrzeje. Opierając się na powyższych informacjach, najbardziej odpowiednie opakowanie do przechowywania herbaty jest takie, które przede wszystkim nie przepuszcza i nie wchłania wilgoci ani aromatów będących w otoczeniu, nie ma własnego zapachu, nie wchodzi w reakcje ze związkami chemicznym zawartymi w herbacie oraz nie jest zbyt duże. W warunkach domowych najlepszym takim materiałem jest porcelana, szkło lub folia cynowa. Prawidłowo przechowywana herbata nie traci swoich właściwości ani jakości przez kilka miesięcy. Dlatego warto zająć się tym, aby herbata w Twoim domu jak najdłużej była jak najlepsza! Komentarze
Pomysł na bezpieczny biznes cz.6 Duży procent szansy Sklepy spożywcze ciężko opisywać jako bezpieczne i pewne – na rynku …