Jest wiele elementów, które wpływają na odpowiedni smak i zapach herbaty. Czynnikami, które najbardziej jej szkodzą jest nadmiar wilgoci jak również sąsiedztwo silnych zapachów. Łatwość wchłaniania wody sprawia, że w nieszczelnym opakowaniu, herbata dłużej przechowywana zacznie po prostu pleśnieć. Podobnie jest z mocnymi zapachami. Silny aromat kawy czy ziół zostanie wchłonięty przez herbatę, która straci swoje walory zapachowe i smakowe. Dotyczy to również zapachu samego opakowania, nie powinno ono mieć żadnego własnego zapachu. Niekorzystny jest również zbyt częsty i długi dostęp powietrza do herbaty. Herbata często „wietrzona” oddaje swój aromat i traci swoje właściwości. Dlatego opakowania używane na co dzień powinny być raczej małe. Jeśli mamy większy zapas, warto rozdzielić go na kilka porcji, ponieważ ciągłe otwieranie i zamykanie sprawi, że nasza herbata szybko wywietrzeje.

Opierając się na powyższych informacjach, najbardziej odpowiednie opakowanie do przechowywania herbaty jest takie, które przede wszystkim nie przepuszcza i nie wchłania wilgoci ani aromatów będących w otoczeniu, nie ma własnego zapachu, nie wchodzi w reakcje ze związkami chemicznym zawartymi w herbacie oraz nie jest zbyt duże. W warunkach domowych najlepszym takim materiałem jest porcelana, szkło lub folia cynowa. Prawidłowo przechowywana herbata nie traci swoich właściwości ani jakości przez kilka miesięcy. Dlatego warto zająć się tym, aby herbata w Twoim domu jak najdłużej była jak najlepsza!

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Technologia

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Studia przypadków udanych projektów zrealizowanych przy użyciu wypożyczonego sprzętu budowlanego: lekcje i wnioski.

Wykorzystanie wypożyczonego sprzętu budowlanego staje się coraz bardziej popularne wśród f…