Fosforany to jedne z najważniejszych jonów, odpowiedzialne za regulację i prawidłową pracę organizmu człowieka. Biorą udział w najważniejszych czynnościach życiowych, kontrolując metabolizm, magazynowanie i rozsyłkę energii, a także właściwą pracę tkanki kostnej. Szczególnym wsparciem dla organizmu człowieka jest fosforan potasu, który kontroluje właściwe ciśnienie krwi, dostarczając przy tym tlen do każdej komórki, znajdującej się w ludzkim ciele. Opóźnia on zmęczenie, przez co zwiększa wydajność pracy ludzkiego umysłu, poprawiając jednocześnie całkowitą wydolność organizmu i jego kluczowych organów wewnętrznych.
Fosforan potasu z punktu widzenia chemika.
Z chemicznego punktu widzenia, fosforan potasu jest nieorganicznym związkiem chemicznym, utworzonym przez duet soli potasowej i kwasu fosforowego. Występuje w postaci bezbarwnych mini kryształków, które posiadają zdolność rozpłynięcia się w powietrzu, bądź całkowitego rozpuszczenia w wodzie. Nie ma zdolności rozpuszczenia się w alkoholu etylowym, dlatego związek fosforanu potasu i alkoholu etylowego z góry wyklucza się podczas doświadczeń chemicznych. Wykorzystuje się go jako odczynnik laboratoryjny i pożywkę przy produkcji drożdży. Posiada silne właściwości wiążące jony metali i zwiększa aktywność przeciwutleniaczy w trakcie wykonywania badań i doświadczeń chemicznych.
Fosforan potasu w medycynie.
Fosforan potasu to związek naturalnie występujący w organizmie człowieka, a jego brak winien być uzupełniony pod okiem lekarza specjalisty niezwłocznie, po odkryciu niedoboru ów substancji. Ze względu na właściwości regulujące, fosforan potasu wykorzystywany jest w leczeniu/zapobieganiu hipofostatemii, czyli niskiego poziomu fosforu we krwi. W medycynie, najważniejszą zdolnością fosforanu potasu jest działanie przeczyszczające, przyśpieszające regenerację i odzyskanie pełni sił witalnych, regulacja ciśnienia tętniczego, i dotlenienie organizmu w krótkim odstępie czasowym. Utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacnia kości i zęby, a także dostosowuje gospodarkę wapniową do indywidualnych potrzeb każdego organizmu. Podany w odpowiedniej ilości, usprawnia pozbycie się zbędnych kwasów tłuszczowych, wspomagając tym samym skuteczną i szybką redukcję masy ciała i bezpieczne zgubienie niepotrzebnych kilogramów.
Fosforan potasu a żywność.
Fosforan potasu występuje w wielu produktach spożywczych codziennego użytku. Znajdziemy go przede wszystkim w: słodkich napojach, kawie rozpuszczalnej, sosach i zupkach instant, mleku w proszku, budyniach, lodach, serach dojrzewających i większości produktów mięsnych (wędliny, parówki, kiełbasy). Dodawany do żywności pełni funkcję przeciwzbrylającą i regulującą kwasowość danego produktu, oraz jego wilgotność. Każdy z produktów spożywczych, w którym fosforan się znajduje ma ściśle określoną maksymalną wartość fosforanu, jaką można dodać, którą mierzy się w przeliczeniu na miligramy, lub na kilogramy w przypadku produkcji masowej.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.