Justyna i Krzysztof Mizera to para dietetyków, którzy od lat budują swoją pozycję dzięki publikacjom naukowym, prowadzeniu własnych badań i pracą z polskimi olimpijczykami. „Dietetyka sportowa” to ich kolejna książką, która tym razem jest inna od poprzednich. To wiedza praktyczna, zarówno dla początkujących,jak i zaawansowanych miłośników sportu.

Nowa książka Justyny i Krzysztofa Mizerów (premiera 23 października 2017 roku) zajmuje czołowe miejsce w sprzedaży w niezależnym rankingu Empik, com, spotkała się też z bardzo pozytywnymi opiniami recenzentów (dietetyków, sportowców, trenerów). Wniosek jest prosty, wiedza merytoryczna wciąż jest ceniona, a to oznacza tylko jedno – są jeszcze ludzie, którzy chcą się kształcić pod kątem dietetyki. Jak doszło do tego, że książka odniosła sukces jeszcze przed położeniem na sklepowej witrynie?

– Pracowaliśmy nad tą książką ponad 3 lata. Zawarliśmy w niej naszą wiedzę teoretyczną, ale także doświadczenia oparte na pracy z polskimi olimpijczykami, mistrzami świata i Europy różnych dyscyplin. Zajmujemy się tym od 2008 roku i przez ten czas przerobiliśmy setki przypadków sportowców, którzy mieli odmienne oczekiwania i potrzeby, a my, jak się okazuje sprostaliśmy ich wymaganiom, zwłaszcza, że większość z nich odniosła duże sukcesy. Co ważne, Krzysztof jest pracownikiem naukowym i od 2008 roku wykłada na różnych uczelniach w Polsce przedmioty takie jak: żywienie w sporcie, fizjologia i biochemia, jest doktorem z zakresu fizjologii sportu. Rozmowy z profesorami na temat badań naukowych oraz śledzenie najnowszych publikacji naukowych od lat jest dla niego codziennością. To właśnie połączenie teorii i praktyki jest największą zaletą tej książki, która przyczyniła się do tak dużego zainteresowania czytelników. – mówi Justyna Mizera,

Ilość pozycji dietetycznych jest obecnie tak duża, że ciężko czytelnikowi wybrać coś wartościowego. Każdy jest obecnie „dietetykiem” i trenerem, zatem jak zdobyć książkę wartą uwagi, z której dowiemy się czegoś więcej niż tylko jak zrobić omlet albo obliczyć dziennie zapotrzebowanie kaloryczne? Prawdziwa wiedza merytoryczna zawsze opiera się na teorii przeniesionej na praktykę, która została zweryfikowana przez upływający czas. Mizerowie jako specjaliści łączący dietetykę z fizjologią cieszą się uznaniem środowiska sportowego, ale nie dzięki popularności w Internecie, a właśnie staraniom jakie przykładają do pogłębiania swojej wiedzy, którą potem przekazują dalej. Nie bez znaczenia jest fakt, że nie są oni tylko teoretykami z dużą wiedzą, ale także od lat uprawiają sport -Justyna chociażby startowała w ogólnopolskich zawodach fitness sylwetkowym oraz przebiegła 2 półmaratony (21 km 100 m), a Krzysztof ukończył 5 półmaratonów, a od ponad 15 lat ćwiczy też w siłowni.

Czytaj dalej:

DIETETYKA SPORTOWA – CO JEŚĆ, BY TRENOWAĆ EFEKTYWNIE cz.2

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dla Ciała

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Kuchnia chińska – jak zachować się podczas jedzenia

Jedną ze świętych zasad w Chinach jest wolne spożywanie potraw. Niemal każdy z nas ma niep…