Home Technologia Czy siarczany są szkodliwe dla człowieka?

Czy siarczany są szkodliwe dla człowieka?

Czy siarczany są szkodliwe dla człowieka?

Siarczanami nazywa się sole lub estry kwasu siarkowego. Jon siarczanowy, stanowiący resztę kwasową ma kształt czworościanu. Składa się bowiem z jednego atomu siarki oraz czterech atomów tlenu. Siarczany występują naturalnie w przyrodzie, szczególnie w żywności (nieprzetworzonej oraz fermentowanej). 

Zastosowania siarczanów

Znane są one ze swojego szerokiego zastosowania. Siarczan wapnia wykorzystuje się w budownictwie do produkcji gipsu, siarczan miedzi w galwanotechnice, a siarczan magnezu odnajduje się w przemyśle, dzięki swoim właściwościom higroskopijnym. Ester kwasu siarkowego i metanolu, czyli siarczan dimetylu stosuje się w preparatyce organicznej, czyli podczas przekształcania jednych związków w inne. Siarczan żelaza używany jest natomiast do suplementacji gleb. Dwa spośród wymienionych, czyli siarczan magnezu i miedzi dostępne są w sklepie chem-sklep.pl.

Obecność siarczanów w wodzie

Siarczany występują w wodach naturalnych. Trafiają tam poprzez wymywanie osadowych skał czy utlenianie siarczków metali ciężkich. Czasami ich obecność wynika z działania człowieka. Pochodzą wtedy ze spływających wód (np. kopalnianych), bądź ze ścieków przemysłowych i komunalnych. Siarczany zawarte są też w opadach atmosferycznych. 

 

Większość wód naturalnych zawiera w sobie siarczany. Jeśli zachodzi działalność bakterii to przekształcić się one mogą w siarkowodór. Ma to miejsce jednak tylko w przypadku zanieczyszczonych wód oraz takich, których dostęp do tlenu jest utrudniony.

Czy siarczany są szkodliwe?

Dopuszczalna ilość siarczanów w wodzie nie może przekroczyć 250 mg/l, ponieważ wpływają one na jej właściwości, takie jak smak czy zapach, a także na zdrowie człowieka spożywającego je. Zbyt duża ekspozycja organizmu na siarczyny może powodować problemy z układem pokarmowym oraz działanie przeczyszczające. 

 

Siarczany łączą się niekiedy z innymi minerałami, takimi jak wapń i magnez, co powoduje powstawanie zjawiska twardej wody. Przyczynia się to do problemów z praniem, zmienienia się smaku wody na gorzki, a także pogarszania stanu instalacji w wyniku zmniejszania światła rur.

Leave a Reply