Technologia VIP4 Czy siarczany są szkodliwe dla człowieka? Autor: Redaktor Data publikacji 22 kwietnia 2022 4 minut czytane 0 0 657 Udostępnij na Facebook Siarczanami nazywa się sole lub estry kwasu siarkowego. Jon siarczanowy, stanowiący resztę kwasową ma kształt czworościanu. Składa się bowiem z jednego atomu siarki oraz czterech atomów tlenu. Siarczany występują naturalnie w przyrodzie, szczególnie w żywności (nieprzetworzonej oraz fermentowanej). Zastosowania siarczanów Znane są one ze swojego szerokiego zastosowania. Siarczan wapnia wykorzystuje się w budownictwie do produkcji gipsu, siarczan miedzi w galwanotechnice, a siarczan magnezu odnajduje się w przemyśle, dzięki swoim właściwościom higroskopijnym. Ester kwasu siarkowego i metanolu, czyli siarczan dimetylu stosuje się w preparatyce organicznej, czyli podczas przekształcania jednych związków w inne. Siarczan żelaza używany jest natomiast do suplementacji gleb. Dwa spośród wymienionych, czyli siarczan magnezu i miedzi dostępne są w sklepie https://chem-sklep.pl/. Obecność siarczanów w wodzie Siarczany występują w wodach naturalnych. Trafiają tam poprzez wymywanie osadowych skał czy utlenianie siarczków metali ciężkich. Czasami ich obecność wynika z działania człowieka. Pochodzą wtedy ze spływających wód (np. kopalnianych), bądź ze ścieków przemysłowych i komunalnych. Siarczany zawarte są też w opadach atmosferycznych. Większość wód naturalnych zawiera w sobie siarczany. Jeśli zachodzi działalność bakterii to przekształcić się one mogą w siarkowodór. Ma to miejsce jednak tylko w przypadku zanieczyszczonych wód oraz takich, których dostęp do tlenu jest utrudniony. Czy siarczany są szkodliwe? Dopuszczalna ilość siarczanów w wodzie nie może przekroczyć 250 mg/l, ponieważ wpływają one na jej właściwości, takie jak smak czy zapach, a także na zdrowie człowieka spożywającego je. Zbyt duża ekspozycja organizmu na siarczyny może powodować problemy z układem pokarmowym oraz działanie przeczyszczające. Siarczany łączą się niekiedy z innymi minerałami, takimi jak wapń i magnez, co powoduje powstawanie zjawiska twardej wody. Przyczynia się to do problemów z praniem, zmienienia się smaku wody na gorzki, a także pogarszania stanu instalacji w wyniku zmniejszania światła rur. Komentarze
Drony – Marzenie o lataniu cz.5 Sytuacja prawna: na co należy uważać Drony ważące do pięciu kilogramów nieużywane w działalności …