alergia

Gdzie występują

Dodatki do żywności mające wpływ na pojawianie się symptomów alergicznych dodawane są do przypraw, owoców i warzyw konserwowanych, gotowych produktów spożywczych, wyrobów cukierniczych, dżemów, płatków zbożowych, napojów bezalkoholowych, likierów owocowych, soków owocowych, lodów, margaryny, odtłuszczonych serków do smarowania pieczywa, gumy do żucia, masła orzechowego, napojów mlecznych, jadalnych tłuszczów i olejów, sosów do pieczeni, nabiału, kasz, wędzonych ryb, gotowanej szynki oraz wielu innych produktów. Także kosmetyki, kremy do rąk, krople do oczu, mydła, szminki, płyny do kąpieli czy lekarstwa mogą zawierać dodatki chemiczne odpowiedzialne za wywołanie reakcji alergicznej.

Na co zwracać uwagę

Osoby, dla których zdrowie jest najcenniejszą wartością powinny zwracać uwagę na jakość spożywanego jedzenia i sprawdzać jego skład. Szczególnie młode mamy powinny dla swoich pociech dobierać odpowiednie pożywienie, same gotować zupki z zastosowaniem naturalnych przypraw czy kompoty, najlepiej bez cukru bądź z minimalną jego ilością. Warto zaopatrywać się w świeże warzywa i owoce pochodzące z okręgu, w którym mieszkamy lub w żywność bio, preferować produkty nieprzetworzone, surowe, które sami możemy w odpowiedni sposób przyrządzić do jedzenia, unikać produktów o długiej dacie ważności, zrezygnować z produktów wędzonych, marynowanych czy konserwowych sprzedawanych w słoikach czy puszkach. Powróćmy do natury i przyrządzajmy więcej produktów sami, co wcale nie jest takie trudne.

Alergie i pasożyty

Inną przyczyną alergii są pasożyty, które według doniesień z ostatnich badań ma ponad 95% populacji (od jednego do pięciu rodzajów różnych pasożytów). Zarazić się można wszędzie. Osłabiony system odpornościowy nie może samodzielnie zgładzić pasożytów. Osoby przewlekle chore, zakwaszone, chorujące na choroby auto-immunologiczne, często chorujące czy mające nasilające się problemy skórne, także małe dzieci, młodzież szkolna – powinny się regularnie badać na obecność pasożytów.

Niektóre pasożyty mogą żyć w ludzkim ciele wiele lat, sukcesywnie wyniszczając organizm człowieka i osłabiając jego odporność. Pasożyty bytujące w organizmie człowieka żywią się cukrem, witaminami, mikroelementami, białkami, węglowodanami, a nawet żelazem czy hormonami. Zatruwają one systematycznie organizm człowieka produktami własnej przemiany materii, doprowadzając do zaburzeń wewnętrznej homeostazy, co uwidacznia się w postaci wystąpienia zmian skórnych, alergii czy obniżonej odporności immunologicznej.

Jak uniknąć zakażenia?

Aby ograniczyć możliwość zakażenia pasożytami należy wzmocnić system odpornościowy przez zażywanie odpowiednich dawek wysoko dozowanej, naturalnej witaminy C o przedłużonym działaniu, a także ograniczyć stres, który obniża odporność, zadbać o właściwe, zdrowe, nieprzetworzone i pełnowartościowe pożywienie oraz właściwą, dostosowaną do wieku i potrzeb organizmu suplementację. W przypadku pojawienia się objawów zarobaczenia należy zrobić badania na obecność pasożytów. Pamiętajmy, że często cała rodzina musi się przebadać i przejść odrobaczenie, ponieważ istnieje możliwość wzajemnego zarażania się (dzieci zarażają rodziców np. owsikiem, dorośli zarażają się wzajemnie np. glistą ludzką itp.).

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dla Ciała

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Studia przypadków udanych projektów zrealizowanych przy użyciu wypożyczonego sprzętu budowlanego: lekcje i wnioski.

Wykorzystanie wypożyczonego sprzętu budowlanego staje się coraz bardziej popularne wśród f…